Adıyaman’da Deprem Sonrası Sağlık Hizmetleri Krizi
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri, Adıyaman’da ağır yıkıma neden oldu ve bu durum, bölgedeki yaşamı normale döndüremedi. Özellikle sağlık hizmetlerine erişim konusunda yurttaşlar büyük sıkıntılar yaşıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman Şube Eş Başkanı Halil İbrahim Aydın, bölgede yaşanan sağlık sorunlarını Cumhuriyet’e aktardı.
Aydın, “Adıyaman merkezde bir aile sağlığı merkezi (ASM) yıkıldı ve sekiz tane ASM ağır hasar aldı. Ayrıca, insanların büyük bir kısmı hâlâ konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Konteyner kentler, şu an için bir hastalık alanı durumuna gelmiş durumda. Salgın hastalıklar, genellikle şebeke sularından kaynaklanıyor ve çoğu zaman şebeke suyunun kirli aktığını çıplak gözle bile görebiliyoruz” dedi.
Aydın, sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekerek, “Birçok branşta uzman hekim eksikliği söz konusu. Özellikle göz, kulak, burun, boğaz ve cildiye alanlarında ciddi eksiklikler var. Engelli bireyler, il dışında tedavi olmak zorunda kalıyor. Çocuk alerjisi, çocuk nefrolojisi gibi özel branşlarda da büyük bir eksiklik yaşanıyor. Bölgeye gelen hekimler genellikle uzun süre kalmadan ayrılıyor. Adıyaman’a gelen bir hekimi nasıl burada tutabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
19 Ay Geçti, Yapımı Hâlâ Tamamlanmadı
Deprem öncesinde yapımı tamamlanan ancak 2024 Mart ayında açılışı yapılması planlanan kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesine de dikkat çeken Aydın, “Depremin üzerinden 19 ay geçmiş olmasına rağmen, hâlâ açılışı yapılmayan bir hastane mevcut. Zemin katının bile tamamlanmadığını belirtmek isterim. İnşaat hâlâ devam ediyor ve kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi, mevcut bir hastanenin koridoruna sıkışmış durumda. Gebe kadınlar, dar ve sıkışık bir koridorda saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.