Ankara’da “hasta garantili” iki şehir hastanesinin açılmasıyla şehir merkezine yakın ulaşılabilir hastanelerin bazıları yeniden yapılma gerekçesiyle kapatılırken bazıları bakımsız bırakıldı. Yurttaşlar, şehir hastanelerinde de en az iki hafta sonraya muayene randevusu bulabiliyor. İstenen tetkikler için randevular ise aylar sonraya alınabiliyor.
Şehir Hastanelerinde Tanı ve Tedavi Süreçleri
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi verilerine göre Ankara’daki şehir hastanelerinde MR, ultrason, endoskopi, kolonoskopi, histeroskopi gibi tanı koymada kullanılan önemli işlemler için hastalara başvuru tarihinden en az 6 ile 18 ay sonrasına randevu veriliyor. Alanında uzmanlaşmış branş hastanelerinin yükü şehir hastanelerine kaydırıldığı için kısıtlı imkânlar ve personel yetersizliği sebebiyle tedavi süreçleri sekteye uğruyor.
Sağlık emekçileri, bu durumun hasta ve hasta yakınlarının mağduriyetine sebep olduğunu belirtirken, hastaların tanı koyma sürecinde uzun bekleme sürelerinin hem beden hem ruh sağlığını tehdit ettiğini vurguluyor. Tedavinin geç başlaması ise hastaların ileri dönemde geri dönüşü olmayan risklerle karşı karşıya kalmasına yol açabiliyor.
Sağlık emekçileri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek, sağlık sistemindeki sorunların çözülmesi ve halk sağlığının korunması için yapılması gerekenler konusunda adımlar atılmasını talep ediyor.