CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’den Sağlık Bakanlığı’na Eleştiriler
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görevde olduğu dönemde yanıtlanmayan yazılı soru önergelerini hatırlatarak, “AKP’li bakanlar sorularımıza yanıt vermiyor” dedi. Emir, bu yanıtsız kalan sorularını yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na da yöneltti.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek artması ve acil çağrılar için kurulan Beyaz Kod Çağrı Merkezi verilerinin kamuoyuyla paylaşılmamasını eleştiren Emir, sağlık alanında alınan tasarruf tedbirlerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Özellikle hayati öneme sahip hastalıklarla mücadele eden yurttaşların ilaç temininde yaşadıkları sorunlara değinen Emir, Sağlık Bakanlığı’na ulaşanların döviz kurunun düşük tutulması nedeniyle ilaç temininde zorluk yaşadıklarını bildirdiğini iddia etti.
‘VERİLER KAMUOYUYLA PAYLAŞILMIYOR’
Emir, sağlık personeline yönelik şiddetin önemli bir sorun haline geldiğini belirterek, “113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi kurulmuş olmasına rağmen, bu sisteme bildirilen acil kodlara ilişkin veriler kamuoyuyla paylaşılmamaktadır. Sağlıkta şiddetin önlenmesi adına atılacak adımların gecikmesi, bu durumun daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Acil çağrı verilerinin zaman kaybetmeden kamuoyuyla paylaşılması ve buna göre gerekli önlemlerin alınması elzemdir,” ifadelerini kullandı.
‘İŞ GÜVENCESİ YOK’
Sağlık personelinin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Emir, “Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görevli Tıbbi Sekreter, Acil Tıp Teknisyeni, Ebe, Hemşire ve Temizlik Personeli, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre istihdam edilmektedir. Ancak aile hekimlerinin işten ayrılması veya tayin edilmesi durumunda bu sağlık çalışanlarının iş akitlerinin devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlikler yaşanmaktadır. Bu durum, çalışanların iş güvencesi kaygısı ile iş tanımı olmaksızın çalışmak zorunda kalmalarına ve birbirlerinin işlerini yapmak durumunda kalmalarına neden olmaktadır. Ayrıca ASM Grup Elemanları, tazminat haklarından yararlanamamaktadır. Şiddete maruz kalan çalışanlar ise ‘beyaz kod’ verememekte ve yardım talep edememektedir,” şeklinde konuştu.
‘STANDART YOK’
Emir, icap nöbeti nedeniyle sağlık personelinin yükünün arttığını vurguladı: “Sağlık çalışanları, rutin görevlerinin yanı sıra belirli zamanlarda icap nöbeti tutmakta ve bunun karşılığında herhangi bir ücret talep edememektedir. Çalışma koşulları il ve ilçe kuruluşlarına göre değişiklik göstermekte ve sağlık personeli, belirli bir standart olmaksızın uzun süreler boyunca icap nöbeti tutmak zorunda kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamaya koyduğu performans değerlendirme kriterleri, icap nöbetini zorunlu kılan bir hale getirmiştir,” dedi.
BAKANLIKLARIN PROTOKOLLERİ ‘ÖLDÜREBİLİR’
Sağlık sistemindeki sorunların her geçen gün arttığını belirten Emir, “Yoksul ailelerin yeterli sağlık hizmetine ulaşması giderek daha da zorlaşmaktadır. Döviz kurlarındaki artış, erişilemeyen ilaç sayısını artırmakta ve bu durum birçok ailenin hayatını olumsuz etkilemektedir. Sağlık Bakanlığı’na ulaşan vatandaşlarımız, ‘Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol nedeniyle döviz kurunun düşük tutulması sebebiyle firma ile anlaşma sağlanamadığı ve ilacın temin edilemediği’ bilgisini almaktadır. Nadir ve düzenli kullanılması gereken ilaçların temininde yaşanan bu sorunlar, hayati önem taşımaktadır. Bakanlıkların bu konuda gereken adımları atmaması, yurttaşların sağlıklarına verdiği değeri göstermektedir,” şeklinde sözlerini tamamladı.