Aşı Krizi: Kuduz Aşısı Tükeniyor
Aşı, birçok hastalıktan korunmak için başvurulan en güvenli ve etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Ancak son yıllarda aşıya karşı tereddüt ve karşıtlık, hem uluslararası alanda hem de Türkiye’de hızla artış göstermektedir. Bu durum, aşı olmak isteyen bireylerin aşıya ulaşımını da zorlaştırmaktadır. Gazetemiz, daha önce Sağlık Bakanlığı depolarında birçok önemli aşının tükendiğini gündeme getirmişti. Son olarak, kuduz aşısının da tükendiği bilgisi edinilmiştir.
Cumhuriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, “Kuduz aşısı şu anda ulaşılamaz hale geldi. Dört gün önce, il ihtiyacını karşılamaktan uzak miktarlarda, az da olsa kuduz aşısı Sağlık Bakanlığı’nın aşı depolarından verilebiliyorken, bugün bu aşı verilemez durumda” şeklinde konuştu.
Uğur, Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün önceki gün il sağlık müdürlüklerine “İller arası kuduz aşı sevkiyatı başlayacaktır” mesajı gönderdiğini belirtti. “Bugün kuduz aşısı elinde bulunduran illerden, aşı bulunmayan illere çok az miktarlarda gönderimler başlamıştır. Ancak bu gönderimler, mevcut ihtiyacı bile karşılayamamaktadır” ifadelerini kullandı.
‘HEKİMLERE GÖZDAĞI’
Uğur, Sağlık Bakanlığı’nın çözüm bulmak için acil harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. “Sağlık Bakanlığı, aşı sıkıntısını dile getiren hekimlere dava açması, halkın sağlık hakkı için gerçeği ifade etmekten çekinmeyenlere gözdağı verme çabasıdır. Aşı tedarikinde yaşanan sorunların sorumluluğu kimdeyse, hesap vermesi gereken de onlardır. Yönetemediğiniz sağlık sisteminin bedelini halk sağlığı ile ödemektedir” diye ekledi.
Dışa bağımlılık nedeniyle aşı temininde ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Uğur, “Belli ki stok yönetimi de yapılamamaktadır. Kamusal aşı üretimine ivedilikle geçilmelidir. 1930’larda birçok aşıyı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde üretebiliyorduk; ancak Cumhuriyetin 101. yılında aşıya ihtiyacı olan bir ülke haline geldik” değerlendirmesinde bulundu.