Sağlıkta Şiddet Vakalarındaki Artış ve Protestolar
Türkiye’de, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları maalesef kronikleşmiş bir sorun haline gelmiş durumda. Her geçen gün yeni bir saldırı haberiyle karşılaşıyoruz. Son olarak, Muğla’nın Bodrum ilçesinde aile sağlığı merkezinde doktor Dr. Mustafa Hürkal Tezvar’a (61) gerçekleştirilen bir saldırı, bu sorunla ilgili endişeleri bir kez daha gündeme getirdi. Kalp pili olduğu belirtilen Dr. Tezvar’ın hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken, sağlık emekçileri bu durumu protesto etmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi düzenledi.
Muğla Valiliği tarafından yapılan açıklamada, olayla ilgili gözaltına alınan E.S. (55) ve Ö.S.A. (48) isimli şüphelilerin adliyeye sevk edildiği belirtildi. Olayın yaşandığı aile sağlığı merkezinin önünde toplanan sağlık çalışanları ve çeşitli demokratik kitle örgütleri, Muğla Tabip Odası, Muğla Aile Hekimleri Derneği, Muğla Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Genel Sağlık İş Sendikası’nın yanı sıra CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin de katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamada, “4 bin nüfusu olmasına rağmen, bir o kadar da misafir hastaya bakmaya zorlanan tatil yöresi aile hekimleri şiddete maruz kalıyorsa, bunun sorumlusu bu sistemi kurgulayan ve angaryaları hekimlere dayatan iktidardır” ifadeleri dikkat çekti.
Yasal Düzenlemelerin Gerekliliği
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “şiddetle kararlılıkla mücadele edileceği” vurgulansa da, Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin Erdolu, yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Erdolu, “Türk Tabipleri Birliği’nin sağlıkta şiddete yönelik hazırladığı yasal düzenleme önerisi, Meclis’te grubu bulunan tüm partilere sunulmasına rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir” dedi.
Hastaların müşteri olarak değerlendirildiği bir sistemde, sağlık çalışanlarının ve sağlık hizmeti almak isteyen halkın karşı karşıya getirildiğini belirten Erdolu, “Beş dakikada bir randevu verilen hastalar, randevu bulamadığı için sağlık hizmetine ulaşamayan hastalarla sıkça karşılaşıyor. Herkesin nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilmesi için ücretsiz bir sağlık sistemi oluşturulması gerektiği önerilerimizi yinelemek istiyoruz” şeklinde konuştu.
121 Bin Beyaz Kod Bildirimi
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Sağlıkta şiddete dur demek için hep birlikte hareket edilmelidir. Sağlıkta şiddet olaylarının sona ermesi için Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın gerekli önlemleri bir an önce alması elzemdir” dedi. Türk Tabipleri Birliği de somut adımlar atılması çağrısında bulundu. Ankara Tabip Odası’nın açıklamasında, Beyaz Kod sistemi kurulduğundan bu yana 121 bin şiddet bildiriminin yapıldığına dikkat çekildi ve “Her 24 saatte 30’a yakın sağlık çalışanı, görev başında sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor” denildi.