Lammy’nin G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı Değerlendirmesi
İngiltere Parlamentosu Avam Kamarası’nda, Kanada’da gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na dair değerlendirmelerde bulunan David Lammy, toplantının önemi üzerinde durdu. Toplantıda, G7 üyelerinin Ukrayna’ya destek vermek için ortak bir platformda buluşabildiğini vurgulayan Lammy, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes konusunun da gündeme geldiğini ifade etti. Ukrayna’nın barış çabalarına yönelik ciddi ve samimi bir yaklaşım sergilediğini belirten Lammy, “G7 müttefiklerimizle birlikte, Ukrayna’nın kendi özgürlüğünü koruma çabalarına sarsılmaz bir destek sağlama konusunda hemfikiriz. Aynı zamanda, Ukrayna’nın barış arayışına yönelik destek verme konusunda da ortak bir anlayışa sahibiz. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için atılacak adımlar konusunda da mutabık kaldık.” dedi.
Lammy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir çağrıda bulunarak, “Seçim yapması gereken kişi Putin’dir. Sayın Putin, barış konusuna ciddi misiniz? Çatışmaları durduracak mısınız, yoksa Ukrayna’yı daha fazla hırpalarken bir yandan da ateşkese yönelik tavır mı alacaksınız? Sayın Putin’e uyarım şudur: Eğer gerçekten ciddiseniz, koşulsuz ve tam bir ateşkesle bunu kanıtlayın.” şeklinde konuştu. Putin’in ateşkesi kabul edeceğine dair herhangi bir sinyal almadığını kaydeden Lammy, “G7 toplantısı, Rusya’yı ciddi müzakerelere zorlamak için gerekli enstrümanları hazırlamak adına yardımcı oldu. Kremlin’i beklemeyeceğiz; eğer ateşkesi reddederlerse, daha fazla kartımızın olduğu konusunda onları bilgilendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Lammy ayrıca, G7 toplantısında Rusya’nın enerji ve savunma sektörlerine yönelik yeni yaptırımların ele alındığını da belirtti. Toplantıda Ukrayna’nın ana gündem maddesi olmasının yanı sıra, Gazze’deki durumun da kapsamlı bir biçimde değerlendirildiğine işaret eden Lammy, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların Gazze’ye girişinin önemine dikkat çekti.
Kabul Edilemez Durum
Gazze’ye yardım girişinin engellenmesini “kabul edilemez” olarak nitelendiren Lammy, “İnsani yardımlar, siyasi bir araç olarak kullanılmamalıdır. İsrail hükümetini bu tutumunu değiştirmeye çağırıyoruz.” dedi. Suriye’deki geçiş sürecinin kapsayıcı olması gerektiğini vurgulayan Lammy, ülkenin sahil bölgelerinde yaşanan olaylarla ilgili sorumluların hesap vermesi gerektiğini bir kez daha yineledi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Lammy, dondurulan Rus varlıklarıyla Ukrayna’nın borçlarının ödenmesi konusuna da değindi. “İngiltere’nin sağladığı 2,26 milyar sterlinlik (yaklaşık 107,5 milyar lira) kredinin 752 milyon sterlinlik (yaklaşık 35 milyar lira) kısmı bu varlıklarla ödendi.” açıklamasında bulundu. İsrail’in Gazze’ye yardımların girişini engellemesiyle ilgili bir soruya ise “Bu, uluslararası hukukun ihlalidir. İsrail’in kendi güvenliğini sağlama hakkı vardır; ancak Gazze’ye son yardım 15 gün önce girdi. Yardımların yetersizliği kabul edilemez.” yanıtını verdi.