Sağlık Sisteminde Tartışmalı Gelişmeler: Sülükle Tedavi Eğitimi
Giderek karmaşık bir hal alan sağlık sistemine çözüm arayışları sürerken, Sağlık Bakanlığı, bilimsel temeli olmayan sülükle tedavi yönteminin yaygınlaşması için adeta bir seferberlik başlattı. Bu bağlamda, Fırat Üniversitesi tarafından internet üzerinden sunulan ‘Steril Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Eğitimi’ projesi, valilikler ve sağlık il müdürlükleri aracılığıyla Türkiye genelindeki sağlık kurum ve kuruluşlarına duyuruldu.
ÖN KOŞUL ARANMIYOR
Aile sağlığı merkezleri de dahil olmak üzere birçok sağlık kurumuna, Fırat Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen sülük eğitimine dair afişler ve bilgilendirme yazıları gönderildi. Bu duyurularda, sülük eğitiminin 15-19 Şubat tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirileceği, katılımcılardan 13.500 TL eğitim ücreti alınacağı ve eğitim sonunda sertifika verileceği bilgileri yer aldı. Eğitimin amacı, katılımcılara tıbbi sülük yetiştirme konusundaki teorik bilgileri ve pratik becerileri kazandırmak olarak ifade edildi. Ancak eğitimin, sülüklerin tıbbi uygulamalarda nasıl kullanılacağına dair temel bilgileri de kapsayacağı belirtildi.
Eğitime katılacak kişilerde herhangi bir ‘eğitim seviyesi’ ön koşulu aranmadığı, sadece biyoloji, tarım veya sağlık alanlarında temel bilgi sahibi olmalarının önerildiği ifade edildi. Eğitim sonunda katılımcılara sülük yetiştirme, sülüklerin sağlık uygulamalarında kullanımı ve bu alandaki etik kuralları anlama konularında sertifika verileceği de duyuruldu.
Sağlık Okur Yazarlığı Olmadan Sertifika!
CHP Balıkesir eski Milletvekili Dr. Fikret Şahin, sülük yetiştiriciliği ve sülüklerin sağlık uygulamalarında kullanılacak kişilerin eğitim almasının gerekliliği konusunda uyarıda bulunarak, bu durumun ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Dr. Şahin, “Kurs sonrası herkese insan üzerinde tıbbi sülük uygulaması yapma yetkisi veren sertifika veriliyor. Oysaki insan vücudu üzerinde müdahale etme yetkisi yalnızca hekimlere aittir,” dedi.